Dirk Proper droomt van het wereldkampioenschap

by Wasserman
Wednesday 16 October 2019

Over een kleine twee weken start voor Oranje Onder 17 het WK in Brazilië. Als Europees kampioen geldt Nederland tot één van de kans hebbende landen tijdens het toernooi in Zuid-Amerika. Dirk Proper, sinds kort aangesloten bij Wasserman, is één van de spelers van Oranje Onder 17. ,,Wij gaan naar Brazilië om het WK te winnen,” aldus Proper.

Doel vóór EK
Dat Proper - op 24 februari van dit jaar werd hij 17 jaar oud - ambitieus is in zijn doelen met Nederland Onder 17, komt niet uit de lucht vallen. ,,Ook voor het EK hadden wij met het team al als doel om wereldkampioen te worden,” vertelt de speler van N.E.C. Nijmegen Onder 19. ,,We hebben een ontzettend getalenteerde groep. Goede spelers, waarbij we onderling ook nog eens allemaal een goede band met elkaar hebben.”

Dublin
De basis voor die groep werd dus op het EK in Dublin gelegd, waar Oranje in mei van dit jaar beslag legde op de titel. Proper: ,,Voor mij was het de eerste keer dat ik deelnam aan een EK. Ik had wel eens gespeeld op Vierlandentoernooien, maar een EK is toch weer anders. Overigens zal het WK natuurlijk nog bijzonderder worden. Niet alleen omdat je dan echt tegen de beste landen ter wereld speelt, maar ook omdat we het hele land door moeten. Net als het grote Oranje, zeg maar.”

Belangrijke rol
Op het laatste Europese kampioenschap had Proper, die zich komende zondag gaat melden in Zeist en vervolgens al snel naar Brazilië zal vertrekken, overigens een belangrijke rol. Zo verscheen de talentvolle middenvelder aan de start van de poulewedstrijden tegen Engeland en Frankrijk en maakte hij ook minuten tegen Italië. Dat laatste land was de tegenstander van de Nederlanders in de eindstrijd, die met 4-2 werd gewonnen.

N.E.C Nijmegen
Proper traint sinds het begin van dit seizoen al af en toe mee met de hoofdmacht van N.E.C. Nijmegen. ,,Daarnaast heb ik ook al bij de selectie gezeten voor een competitiewedstrijd,” spreekt de technisch begaafde jeugdinternational. ,,Ik merk dat ik mijzelf goed kan ontwikkelen. Helaas levert het bij N.E.C. Onder 19 nog niet de punten op die we zouden willen pakken. Mijn doel als ik straks terugkeer uit Brazilië? Zo snel mogelijk, en hopelijk nog op zijn 17de, mijn debuut voor N.E.C. maken.”

Schema
Oranje begint op 27 oktober aan het WK in Brazilië tegen Japan. Drie dagen later zal Nederland het in (opnieuw) Cariacica opnemen tegen Senegal. De laatste groepswedstrijd, in Goiânia, staat op 2 november op de agenda. Dan zullen de Nederlandse voetbaltalenten het opnemen tegen de Verenigde Staten. De selectie van Oranje betreft momenteel spelers Onder 18 jaar, maar aangezien het elftal zich als Onder 17-team plaatste, neemt het deel aan het WK Onder 17.

Dirk Proper (rechts) met Joost Ebergen van Wasserman