Maarten Stekelenburg keert terug op het oude nest

by Wasserman
Monday 22 June 2020

Maarten Stekelenburg keert na negen jaar buitenland terug naar Ajax. Bij de club waar hij zijn carrière in 2002 startte, ondertekent de doelman een contract voor één jaar. Stekelenburg komt over van Everton, waar hij de afgelopen vier seizoenen onder contract stond en het seizoen nog wel zal voltooien. ,,Als ik mijn carrière had kunnen uitstippelen, had ik hiervoor gekozen,” aldus de 37-jarige keeper.

Thuiskomen
Na periodes in Frankrijk, Italië en Engeland komt de 58-voudig international van het Nederlands Elftal nu dus weer ‘thuis’. ,,Het voelt inderdaad wel als thuiskomen,” vertelt Stekelenburg, die in Engeland ook uitkwam voor Fulham (2013-2014) en Southampton (2015-2016). ,,Niet alleen voor mij, maar voor mijn hele gezin na negen jaar in het buitenland. Ik ben Ajax altijd blijven volgen en wilde eigenlijk maar naar één club in Nederland terugkeren. Bij Ajax heb ik mijn jeugdopleiding grotendeels doorlopen en vele successen kunnen boeken.”

Prijzenkast
Dat de 1.97 meter lange keeper kan terugkijken op een eerdere, succesvolle periode in Amsterdam, blijkt wel uit zijn prijzenkast. Stekelenburg – die ook nog uitkwam voor AS Roma en AS Monaco – werd met Ajax tussen 2002 en 2011 twee keer kampioen, won drie keer de KNVB Beker en legde maar liefst vier keer beslag op de Johan Cruijff Schaal.

WK 2010
Een andere medaille die onderdeel uitmaakt van Stekelenburgs trofeeënkast is de zilveren medaille die hij overhield aan het WK 2010 in Zuid-Afrika. De Haarlemmer, op dat moment nog altijd speler van Ajax, blonk op dat toernooi uit in het Oranje-doel en bereikte met Nederland de finale van dat toernooi. Vier jaar eerder maakte Stekelenburg ook al een WK mee, in 2008 en 2012 ging hij met Oranje naar het EK.

Augustus
Stekelenburg zal vanaf augustus weer in Amsterdam te vinden zijn. Op 26 juli heeft de doelverdediger zijn laatste wedstrijd bij Everton op het programma staan, op het eigen Goodison Park tegen Bournemouth. ,,Eind juli zullen wij verhuizen en terugkeren naar Nederland, begin augustus beginnen de trainingen bij Ajax weer. Ik voel me topfit, dus ik kijk er naar uit.”

2020-2021
Met zijn overgang naar de Amsterdamse recordkampioen wordt Stekelenburg één van de drie keepers in de selectie van trainer Erik ten Hag. André Onana verdedigde de afgelopen seizoenen het Ajax-doel, Kjell Scherpen staat sinds het seizoen 2019-2020 onder contract bij Ajax.  

Foto: Maarten Stekelenburg in actie voor Ajax, in de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord in 2010